Kind en Stoornis

Steeds vaker worden kinderen getest op het hebben van een stoornis zoals ADHD, ADD, Autisme etc. Op die manier wordt er een reden vastgesteld voor het (iets) afwijkende gedrag van het kind. Scholen raden ouders steeds vaker aan om kinderen die druk zijn of juist dromerig en daardoor minder presteren te laten onderzoeken.Maar is het altijd echt nodig om te kind te laten testen?
Stel er wordt inderdaad een stoornis vastgesteld dan is dat heel vervelend voor zowel de ouders als het kind. Maar vooral het kind zit voor de rest van zijn leven vast aan het stempel "stoornis". Iets wat voor altijd zijn zelfvertrouwen zal beinvloeden en meestal niet op een positieve manier.
Afhankelijk van de gradatie van de stoornis kan er gekozen worden voor medicatie. In sommige ernstige gevallen is dit misschien nodig maar dat is maar een klein percentage.
Is medicatie (alleen) echt de beste oplossing voor jouw kind?
Of kun je hem helpen nieuwe vaardigheden te leren zodat hij beter om kan gaan met zijn (eventuele)stoornis?
Kinderen voelen zich ellendig en niet veilig als er steeds duidelijk wordt gemaakt dat ze anders zijn. Dit tast hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en hun vermogen gelukkig te zijn aan.Eigenlijk willen kinderen niet belast worden met het feit dat ze anders zijn, daar kunnen ze niets mee zonder dat er een nieuwe vorm van gedrag aan ze wordt uitgelegd. Oke, blijkbaar werkt het voor hen anders maar hoe nu dan verder? Kinderen willen graag leren (van ons) hoe ze het dan wel op de juiste manier kunnen aanpakken. Zodat het wel voor hun gaat werken!!
Stel: door de stoornis vindt je kind het lastig aansluiting te vinden bij zijn leeftijdgenoten. Erg vaak gaat dit mis en wordt je kind boos en gaat schoppen en slaan uit onmacht. Blijkbaar werkt de manier van aanpak die hij heeft bedacht niet want die wordt belemmerd door zijn (eventuele) stoornis. Een pilletje helpt hem niet bij het maken van vrienden. Maar hem nieuwe vaardigheden leren zoals: anders communiceren, omgaan met teleurstellingen, leren kiezen welke klasgenootjes wel bij hem passen en welke niet of leren om te gaan met boosheid of kalm blijven; dat werkt wel!
Nieuwe vaardigheden leren leidt tot succes en dat succes vergroot zelfvertrouwen Iets wat je, met of zonder stempel, in je leven niet genoeg van kunt hebben!!
Mocht je twijfelen of je kind een stoornis heeft of je wilt naast medicatie meer voor je kind doen, heb je vragen of behoefte aan meer info? Neem dan contact met me op!
Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Je kunt je verhaal doen en ik kan je uitleg geven over hoe ik te werk ga en wat ik eventueel zou kunnen betekenen voor je kind.
Rubylamberts@hotmail.com of 06-42418249
Of maak gebruik van het contactformulier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten